Expert Panel positief over recente politieke ontwikkelingen

De resultaten van de 35e editie van het Rotterdam Expert Panel zijn bekend. Deze keer vroegen we respondenten naar hun mening over drie recente politieke ontwikkelingen: het akkoord met ChristenUnie/SGP om de meerderheid van de coalitie te herstellen, de alliantie tussen Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie en de Rotterdamse campagne voor vrije partnerkeuze.

Een duidelijke meerderheid van de panelleden, ruim 60 procent, geeft aan het akkoord met de ChristenUnie/SGP een goede zaak te vinden. Door dit akkoord was het stadsbestuur opnieuw voorzien van een meerderheid na de overstap van Leefbaar-raadslid Anfal naar NIDA. 15 procent van de respondenten vindt het akkoord om een slechte zaak. slechts vier procent had liever een uitkomst gezien waarbij Leefbaar Rotterdam naar de oppositiebanken was verwezen. Aangetekend dient te worden dat zowel voor- als tegenstanders van het akkoord vinden dat Leefbaar lering moet trekken uit het vertrek van Anfal ten aanzien van de selectie van kandidaten. Ook geeft een flink aantal respondenten aan ChristenUnie/SGP geen ideale partner te vinden, maar gelet op de omstandigheden wel de meest verstandige keuze. “Ik ben blij dat Leefbaar mee bestuurt. Wat mij betreft doen ze dat met de duvel en z’n ouwe moer”, zo stelt een deelnemer treffend.

Ook de alliantie tussen Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie kan rekenen op de instemming van een meerderheid van het panel. 58 procent van alle respondenten geeft aan achter het strategische verbond te staan, terwijl 22 procent denkt dat Leefbaar er geen goed aan heeft gedaan. 17 procent staat er neutraal tegenover.

De campagne voor vrije partnerkeuze blijkt zeer goed aangeslagen te zijn bij de deelnemers aan het Expert Panel. Driekwart gaf aan de campagne goed tot zeer goed te vinden, terwijl slechts vijf procent van een slechte campagne sprak. De weinige tegenstanders geven vooral aan de campagne provocerend en tegen de islam gericht te vinden, terwijl de voorstanders juist blij zijn met het duidelijk signaal dat ervan uitgaat. Tot slot geven veel respondenten aan het triest te vinden dat een dergelijke campagne anno 2017 nodig is.

U kunt alle gepubliceerde resutaten van REP#35 hier bekijken. Let op: dat om alle gepubliceerde resultaten te bekijken u zowel ingelogd moet zijn als meegedaan moet hebben met deze enquête. Als u meegedaan heeft, dan heeft u een email ontvangen met daarin een link om in te loggen. Mocht u deze kwijt zijn dan kunt u ook uw paswoord opvragen via de knop rechts.

Tot slot nog onze dank aan een snelle respondent die aangaf dat we de optie GroenLinks waren vergeten in het overzicht met partijkeuzes. We hebben het met terugwerkende kracht rechtgezet. Het laatste wat wij met ons panel willen, is een benadelen van een bepaalde politieke kleur. Sterker nog: Mocht u nog mensen in u vrienden- of familiekring kennen die links stemmen, vraag hen dan om zich in te schrijven voor Rotterdam Expert Panel. Leefbaar Rotterdam, PVV en tot zekere mate SP zijn redelijk tot goed vertegenwoordigd, maar van partijen als D66, GroenLinks en PvdA zouden we graag meer respondenten aan ons binden. Dit komt de nauwkeurigheid van onze enquêtes alleen maar ten goede!